Het Redactielokaal

De wereld wordt steeds meertaliger en diverser. Lân fan taal viert dat! In de zomer trekt dit grote LF2018-project door Fryslân: de Taalkaravaan. Hiermee versterkt Lân fan taal bestaande festivals en evenementen met een rijk (muziek)programma waarin talen en verhalen centraal staan. Het Taalkaravaan-motto: ‘hjir wol ik wei, hjir wol ik altyd bliuwe’ (hier wil ik weg, hier wil ik altijd blijven). Reis je mee?

De Taalkaravaan reisde al langs Oranjewoud Festival (1 t/m 10 juni), Oerol Terschelling (15 t/m 24 juni), Simmerdeis Drachten (28 juni t/m 1 juli) en Tall Ships Races Harlingen (3 t/m 6 augustus). De laatste stop zijn de Admiraliteitsdagen in Dokkum (6 t/m 9 september). Hier bestaat de Taalkaravaan uit de volgende voorstellingen en activiteiten:

De Relaxerette

Het Redactielokaal
Zo’n vijftien oude typemachines staan in een eenvoudige, knusse setting. Als bezoeker (jong en oud) word je uitgenodigd om een tekst te schrijven. Ervaren schrijvers/dichters ondersteunen jou hierbij. za 8 en zo 9 september, Markt, 14.00-18.00 uur

De Relaxerette
De Relaxerette van kunstenaar Arjan Kruidhof is een ronddraaiende installatie die je meevoert naar een ander perspectief. Je ligt in een hangmat en staart naar de wolken. Je pakt je koptelefoon en sluit je ogen. Luister naar verhalen en geluiden die jouw gedachten voor eventjes stilzetten. Kies voor de wervelende woordenstroom van Marc van der Holst, de melancholie van Marieke Lucas Rijneveld of voor één van de andere verhalen, geschreven door Jamila Faber, Heksenhamer en Pieter van der Sman. Jolle Roelofs maakte speciaal voor de Relaxerette een soundscape die je even laat ontsnappen uit deze overvolle wereld. I.s.m. Explore the North.
za 8 en zo 9 september, Markt, 14.00-18.00 uur

Solo

Homsk – Us Buorman Yn Tallinn
Theatermakers Eelco Venema en Lourens van den Akker reisden in de zomer van 2017 in een oude Catalaanse ambulance naar Tallinn (Estland), op zoek naar de Europese droom. Stap tijdens de Admiraliteitsdagen in diezelfde ambulance en reis als het ware met Eelco en Lourens mee! Filmbeelden, teksten in meerdere talen, visuals van video-artist Frouke ten Velden en muziek van Hilbrandt komen in sneltreinvaart op je af. Wat betekent het eigenlijk voor jou om Europeaan te zijn?
Theatrale video-installatie, duur: ca. 20 min., Markt, za 8 en zo 9 september, 14.00-18.00 uur

Solo
Het Noord Nederlands Orkest is een van de bekendste symfonieorkesten van Nederland. De musici zijn afkomstig van overal ter wereld, waardoor het orkest bijna vijftien nationaliteiten en even zoveel talen kent. Waar het normaal gesproken gaat om het creëren van een symfonie tussen deze musici, focust ‘Solo’ juist op het individu. Want wie zijn eigenlijk die mensen die in een orkest spelen? Musici uit Japan, Spanje, België, Duitsland, Portugal, Frankrijk en Engeland laten hun instrument deze keer staan en vertellen hun persoonlijke verhaal in elk een korte solo. Geschreven door drie talentvolle schrijvers en geregisseerd door de theatermakers Skoft&Skiep. Idee: Explore the North.
za 8 september, Bargemerk, 14.00-15.00 uur, vrije inloop/kom op tijd!

Wâldman

Wâldman
‘Wâldman’ is de titel van een voorstelling van kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra en de schrijvers Nyk de Vries, Tsead Bruinja en Douwe Kootstra. Allen afkomstig uit de Fryske Wâlden. De afgelopen vier jaar werkte Hooghiemstra aan een serie tekeningen, foto’s en schilderijen die het gebied en zijn bewoners tot onderwerp hebben. Dat zette Nyk de Vries, Tsead Bruinja en Douwe Kootstra aan tot het schrijven van kort proza, poëzie en een fabel die dezelfde bijzondere ‘mienskip’ in de Friese Wouden tot onderwerp hebben. Het werk van Tjibbe wordt geprojecteerd terwijl de schrijvers hun eigen teksten voordragen.

Tongenza 8 september, Bargemerk, 17.00-17.30 uur, vrije inloop/kom op tijd!

Tongen
De literaire voordracht ‘Tongen’ begint in Malawi. Als schrijver/verteller Nyk de Vries daar een kerkje bezoekt, hoort hij zichzelf plotseling in tongen spreken. In een vreemde mengelmoes van Fries en andere talen brabbelt hij voor zich uit, in het verre land met z’n zandpaden en houten elektriciteitspalen. Het doet hem gek genoeg denken aan Zwaagwesteinde, de Westereen, het dorp van z’n moeder. ‘Tongen’ gaat over de verraderlijke kracht van de heimwee. Ver weg van huis worden taal en gewoonten die je vroeger onbelangrijk voorkwamen, je plotseling dierbaar. Nyk zingt en draagt voor. Onderwijl samplet hij film en muziek, en weet als geen ander spanning op te bouwen uit ogenschijnlijk onbelangrijke vergeten gebeurtenissen.
zo 9 september, Bargemerk, 14.00-15.00 uur, vrije inloop/kom op tijd!

Famke fan snie

Famke fan snie
Dichter en muzikant Paul van Dijk neemt ons mee naar een plek tussen regenbogen en sluimerdromen. Op zoek naar een ‘famke fan snie’. Richting zoekend in droom en taal, in stad en bos, op zoek naar het verleden, om te overleven. Deze voorstelling is een cross-over van gedichten en muziek. Muzikanten Jan Hoekstra (gitaar), Thys Wadman (cello), Pieter Feenstra (drums), Jurjen Faber (gitaar) en Rudy Lobisch (saxofoons) gaan de muzikale dialoog aan met Paul, met zichzelf en met het publiek, op neo-klassieke muziek.
zo 9 september, Bargemerk, 17.00-17.30 uur, vrije inloop/kom op tijd!

Tip & meer informatie
De expositie ‘Wâldman’ is vanaf 6 oktober 2018 te zien in Museum Belvédère.
Kijk voor meer informatie op www.lanfantaal.frl/taalkaravaan