Op 31 augustus start de eerste 11steden MTB Marathon in het historische centrum van Elfstedenstad Dokkum. De eerste MTB Elfstedenmarathon telt 300 deelnemers die in koppels van twee aan de tocht meedoen. De route gaat voor het grootste deel over onverharde wegen en dwars door stukken ongerept Fries landschap. Belangstellenden vanaf 18 jaar konden zich inschrijven tot 30 juli en elk team was welkom, ongeacht niveau en professionaliteit.

Er wordt vrijdagmiddag gestart met een loopstuk van 1,5 kilometer vanaf de Bonifatiuskapel naar de binnenstad. Hier klimt men op de gereedstaande mountainbikes. Het mountainbiken zelf wordt massaal gestart in het hart van de stad Dokkum met een proloog(tijdrit) in en om Dokkum. Daarna gaat de route door de prachtige Fryske Wâlden om te eindigen in natuurgebed de Groene Ster bij Leeuwarden.

De 3-daagse monstertocht heeft 3 trajecten:  Dokkum-Leeuwarden (70 km) / Leeuwarden-Stavoren (120 km) / Stavoren-Dokkum (140 km). En na iedere dagetappe is er op het race camp een prijsuitreiking voor de dagzeges. De deelnemers biken een voor het grootste deel onverharde route tussen de verschillende 11 Friese steden.

Na de koningsetappe van zondag worden de eerste rijders vanaf ca. 14.00 uur weer in Dokkum verwacht voor de finish.