fbpx

Festivaltip: Underground ziet het daglicht tijdens Alle Hens Aan Dek te Dokkum

Dat Friesland het land is waar snoeiharde metal wordt geoogst wisten we al. Er worden in de provincie bovengemiddeld veel metalshows geprogrammeerd, en vorige maand was er Into The Grave festival te Leeuwarden. Inmiddels begint ook Friesland’s alternatieve rockmuziek de weg naar de rest van het binnen- én buitenland te vinden. Denk aan punktrio Abdomen of rockers Poets & Addicts uit Leeuwarden. De geluidsgolven komen echter zeker niet alleen uit de stad die zich volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. Hemelsbreed een kleine 20 kilometer noord-oostelijker bijvoorbeeld vindt sinds een jaar of vier een verschuiving plaats in het muzikale landschap. In Dokkum, een plaatsje ter grootte van een postzegel (maar mét stadsrechten!), onder muziekliefhebbers vooral bekend van metalfestival Dokk’em Open Air, is in een korte tijd een enorme kweekvijver ontstaan met koplopers The Homesick, Yuko Yuko, Sweetgodanimals en Exitlight Empire.

Door: Christel de Wolff

Het wordt tijd dat we eens de Friese bries gaan inademen die de alternatievelingen van het noorden al hun hele prille leventjes hebben ingeademd. Dat treft, van 7 t/m 10 september zijn de Admiraliteitsdagen weer in Dokkum. En dit jaar kun je voor het eerst tussen de tjalken, de viskotters en het hoofdpodium met Xander de Buisonjé en ander trommelvliesterreur, ook terecht voor je portie alternatieve rockmuziek. En wel op vrijdag 8 september, op de Markt is dan speciaal voor Alle Hens Aan Dek een heuse festivaltent opgezet. Blauw is ‘ie, volgens de organisatie, en als dat niet duidelijk genoeg is, dan gaan we wel op het geluid af. Werp eens een blik op de affiche: een schitterende line-up die niet zou misstaan op een NMTH-feestje. En het allermooiste? Het festival is GRATIS toegankelijk.

Zeven redenen waarom je de pelgrimstocht naar het Noorden moet maken:


 

The Homesick, foto: Christel de Wolff

The Homesick, foto: Christel de Wolff

The Homesick
Uit de stad waar in het jaar 754 de Angelsaksische missionaris Bonifatius werd vermoord, klinkt 1263 jaar later het debuutalbum Youth Hunt van The Homesick met daarop schijn-religieuze lofzangen als St. Boniface en The Best Part of Being Young is Falling in Love with Jesus. De band dropte de plaat in februari van dit jaar en werd volledig terecht genomineerd voor Beste Nederlandse album van het jaar (volgens 3voor12).

Mede dankzij The Homesick is het festival Alle Hens Aan Dek ook ontstaan. De organisatie vroeg bassist Jaap van der Velde om eens een aantal bands voor te stellen en dat deed hij voortreffelijk. Gelukkig bleef het niet bij een organiserende functie, maar liet het festival hem zelf ook nog het podium op gaan.

Live komt het steeds agressiever klinkende noise-geluid van The Homesick  namelijk nog veel beter tot zijn recht dan op plaat. Een optreden doet nu eenmaal snakken naar meer. De toekomst ligt wat dat betreft volledig open, maar het is aan de bandleden om te beslissen of dat met The Homesick zal zijn of welke kant het nu weer op gaat. Eerder bleek namelijk al dat de jonge Dokkumers niet zo vast zitten in bandformaties. Voordat The Homesick op de radar kwam, zagen we de creatieve breinen al terug als Lo-Fi VHS-gazers in Yuko Yuko. Heel indie-muziek liefhebbend Nederland had verwacht dat die laatste de wereld zouden gaan veroveren, tot ineens The Homesick werd geboren en binnen no-time die verwachtingen overnam. Maar dat was nog niet eens alles: in de weinige vrije tijd die overbleef, viel bassist Van der Velde in bij Rats On Rafts én bij Iguana Death Cult. Tegenwoordig kun je hem zien bij Hache én tourt hij komend najaar al voor de derde keer de Popronde, nu met Korfbal. Ondertussen bracht kompaan Elgersma onlangs solowerk uit onder de slim gekozen naam Elias El Gersma.


OOO
Grrl punk is hot! En dat komt de jonge Groningse band Out Of Order (OOO) alleen maar ten goede. De bandnaam is kort, de nummers zijn kort, de optredens ook, dus we houden dit stukje dan vooral ook kort. Veel hoeft er ook niet toegelicht te worden bij het all-female punktrio. De getalenteerde dames hebben in een eveneens korte tijd een killer livereputatie opgebouwd en zullen die in Dokkum komen nastreven. Als dit te ver weg is kun je OOO een dag later ook treffen in HPC Café voor een all-girl avondje punkrock samen met The Soapgirls uit Zuid-Afrika en Lillith van eigen bodem. Ook staan ze op 6 oktober in Roodkapje Rotterdam samen met onder meer gruwelijk harde zuiderburen Cocaine Piss tijdens Girls go BOOM’s Glitter editie

Exitlight Empire, foto: Christel de Wolff

Exitlight Empire, foto: Christel de Wolff


Exitlight Empire
Zet de vier nummers tellende EP Circuitry voor een uurtje op repeat en je snapt waarom wij uitkijken naar Exitlight Empire. De eveneens in Dokkum ontsproten band blinkt uit in het samenbrengen van verfrissende popsongs met klassieke invloeden. De orkestpartijen die op plaat (en in bijzondere gevallen ook live) te horen zijn, worden vernuftig in elkaar gepuzzeld door zanger, gitarist en wonderkind Esker van de Werken. Overduidelijke inspiratiebron Radiohead is hierin nooit ver weg, maar het lukt Van de Werken ondertussen wel om samen met zijn band een eigen geluid te creëren. Bij het grote publiek wordt het vijftal nog niet echt erkend. Onlangs viel de jonge groep zelfs buiten het spreekwoordelijke Skûtsje toen Exitlight Empire – tegen alle verwachtingen en goede hoop in – NIET werd genoemd bij het bekendmaken van de Popronde selectie van 2017. IJzersterke optredens op Bevrijdingsfestival Leeuwarden (met live orkest!) en op Oerol lieten echter meteen zien dat de band ook prima zonder Popronde kan.

Tussen het verbouwen van hun eigen studio door – een soort Friese variant op Kytopia waar ook andere Dokkumer bands dankbaar gebruik van maken, – wordt aan nieuw materiaal gewerkt. Sommige tracks worden live al ten gehore gebracht. Het lijkt erop dat de synthesizers meer en meer terrein aan het winnen zijn, hetgeen Exitlight Empire een wat smeuiger, maar niet minder gelaagd geluid meegeeft. 


Kinoo
Omdat er ook even een rustpuntje moet zijn in een line-up met zoveel geweld, verzorgd het kwartet uit Groningen de inmiddels gehavende oortjes met dreampop, krautrock en/of shoegaze. In muziek van Kinoo klinkt minder agressie dan in die van de zes overige namen op het affiche, maar de band bevat zeker niet minder energie. Met name Categories heeft een stuwend post-punkritme met een smooth zanglijntje en is daardoor een verschrikkelijke oorwurm. De band releaste eind 2016 hun debuut EP Corners / Grips en speelde al in het voorprogramma van Eerie Wanda en Ultimate Painting. Ondanks een imponerende live-geschiedenis met optredens op Incubate en ES/NS valt er online nog niet zo heel veel materiaal te vinden. Dat is jammer, maar aan de andere kant leggen de vier tracks die we alvast kunnen luisteren de lat wel erg hoog voor het optreden in Dokkum aankomende vrijdag!

Rats On Rafts, foto: Christel de Wolff

Rats On Rafts, foto: Christel de Wolff


Rats on Rafts
Jaap van der Velde kon de rol van invalbassist achter zich laten toen de evenzo getalenteerde Natasha van Waardenburg het over nam. Kort daarop vond er ook een drumwissel plaats in Rats On Rafts. Overgebleven leden David Fagan en Arnoud Verheul haalden zich daarmee opnieuw Friese roots op de hals, met maar liefst Leon Harms én Ype Zijlstra op de drums. We hebben ze in deze nieuwste bezetting nog niet veel zien spelen, maar dat komt vooral omdat de Rotterdamse band successen in het buitenland aan het boeken was. Zo speelden ze afgelopen zomer op Glastonbury(!), nu tikken ze even Dokkum aan. Daar kunnen we met eigen oren horen of dat dubbele slagwerkplezier het toch al mokerharde geluid van de post-punkformatie echt heeft versterkt. Naast de hechte vriendschap met The Homesick – mochten in 2015 al het voorprogramma van de Tape Hiss tour doen – is Rats on Rafts een fijne toevoeging op het nautisch geïnspireerde festival. De band heeft altijd de zee, zeelieden en de (Rotterdamse) haven als terugkerend thema in hun teksten en artwork gehad. Nu zien we de ratten drijven tussen de bootjes van Dokkum. Vorig jaar brachten ze een bewerking uit van hun tweede plaat samen met De Kift. Dat was een interessante samenwerking, die ooit was ontstaan op Metropolis Festival te Rotterdam, maar dat de band zonder tussenkomst van de fanfare-punkers nét zo goed van wal steekt, bewijst onderstaande track maar weer.


Iguana Death Cult, foto: Christel de Wolff

Iguana Death Cult, foto: Christel de Wolff

Iguana Death Cult
Debuutplaat First Stirrings of Hideous Insect Life is de tongbreker die in februari van dit jaar het daglicht zag en de wereld open legde voor Iguana Death Cult. De Rotterdamse groep speelde onlangs op het Lowlands festival en dat deden ze héél goed, zo valt ook terug te lezen in ons dagverslag ter plaatse. Iguana Death Cult leerde tijdens hun succesvolle Popronde in 2015 de Friese boys van The Homesick kennen en een vriendschap was nog nooit zo snel ontstaan. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de Rotterdammers zijn geprogrammeerd op het Alle Hens Aan Dek festival. De Iguanarama – een grote rode oldtimer brandweerbus – mag weer uitrukken en aan de ellelange reis naar Dokkum beginnen om daar vervolgens volledig in stijl het podium op de markt in lichterlaaie te zetten met vonkende garagepunk.

 

 


Canshaker Pi
Net als Iguana Death Cult stond het Amsterdamse Canshaker Pi een kleine drie weken geleden nog voor groots publiek in de X-Ray te Lowlands. Het lijkt de garagerockers alleen maar voor de wind te gaan. Voor september en oktober staat er een gigantische Europese tour gepland naar alle uithoeken van ons continent in het voorprogramma van Spiral Stairs. Maar wie het kleine niet eert… vanuit 020 pakken de jongens die prachtige Afsluitdijk om tijdig in de Friese stad te zijn. Eens zien of we na afloop nog kunnen zeggen dat ze zo ontzettend gewoon zijn gebleven.


10 Foodtrucks
Ja, het leek ons een geniale bandnaam en onze associaties gingen heel ver. Maar het bleken gewoon écht foodtrucks te zijn die de line-up van Alle Hens Aan Dek afmaakten. Of er naast een goede muzieksmaak ook een bepaalde delicatesse uit Dokkum komt dat weten we eigenlijk niet, maar dat gaan we ter plekke uitzoeken. We kunnen ons namelijk tonnetje rond gaan eten met het geld dat we besparen aan entree op dit gratis festival. En bands kijken op een lege maag is nu eenmaal verboden, dus daarom: Foodtrucks, tien stuks!

Geen nieuws missen? Volg:

Programmalijst

Donderdag 1 september

Rondom de Zijl
15.00 – 16.30 uur Marinierskapel
20.00 – 22.00 uur De Kast

Vrijdag 2 september

Magie van de Markt

14.00 – 00.15 uur Reuzenrad
15.00 – 01.00 uur Foodtruckfestival 
16.30 – 19.30 uur The Telephones
17.00 – 01.00 uur Foodtruckfestival
20.15 – 22.00 uur The Hillbilly Moonshiners
22.30 – 01.00 uur The Euros

Café Koornmarkt

17.00 – 20.30 uur Korpsen uit de regio
21.00 – 01.00 uur Hollands Café met o.a. Jelmer, Django Wagner, Gyna, Bertus en DJ/Presentator Ronald

Rondom de Zijl

13.00 – 01.00 uur Foodtruckfestival
21.00 – 00.00 Night of the Praams met Admiraliteitsorkest, OG3NE, Vangrail en Johnny Logan

Zaterdag 3 september

Magie van de Markt

11.00 – 00.00 uur Reuzenrad
11.00 – 18.00 uur Nanny @ home
11.00 – 20.15 uur Nostalgische kermis
12.00 – 01.00 uur Foodtruckfestival
12.00 – 13.00 uur Fedde S. Big Band uit Heerenveen
13.00 – 17.00 uur Speciaalbierproeverij
13.00 – 13.30 uur NFPC uit Dokkum met act in publiek
13.30 – 14.30 uur Punk ’n Jazz Orchestra uit Groningen
14.30 – 15.00 uur NFPC met een act in het publiek
15.00 – 16.00 uur Clay Corners Big Band uit Dokkum
16.30 – 19.30 uur Tess & her Higway Patrol
20.00 – 21.15 uur De Baron
21.45 – 22.15 uur FLEMMING
22.45 – 01.00 uur Super Sundays coverband

Oostersingel

11.00 – 19.00 uur Foodtruckfestival 
11.00 – 18.00 uur Oude ambachten en kinderspellen
11.00 – 18.00 uur Ponycycle
11.00 – 18.00 uur Circus Saranti: schmink en ballonartiest
11.00 – 18.00 uur De Groen workshops en demonstraties
11.00 – 18.00 uur Bibliotheek en streekarchief
11.00 – 18.00 uur Museum Dokkum (LA BUMA)
11.00 – 18.00 uur Bungeecircus
11.00 – 18.00 uur Skateboard clinic + ramp
11.00 – 18.00 uur 3D tripping car

Door de stad

11.00 – 18.00 uur Straattheater
11.00 – 16.30 uur Muziekschool Opus 3, mmv bigbands en NFPC
13.00 – 18.00 uur Circus Saranti: steltlopers en vuurspuwers
14.00 – 16.30 uur Wodkapel
14.00 – 16.30 uur Dansgroepen Dansfactory/Dansstudio/Release

Oosterbolwerk

11.00 – 18.00 uur Radiografisch bestuurbare bootjes

Diepswal

11.00 – 18.00 uur Museum Dokkum en tuin
11.00 – 18.00 uur Straattheater
13.00 – 17.00 uur Historisch schepen met Sterke Yerke en Pier de Plastic Jutter

De Helling

11.00 – 18.00 uur Marineschepen, KNRM en rondvaarten

Breedstraat

13.00 – 15.00 uur Demonstraties acro
13,00 – 1800 uur Eendjes vangen
17.00 – 20.30 uur My Old Suitcase

Rondom de Zijl

12.00 – 01.00 uur Foodtruckfestival
15.00 – 18.00 uur Bungeeroeien
21.00 – 22.15 uur BLØF
22.15 – 22.45 uur Almondegas Percussie Showband
22.45 – 00.15 uur Boomerang Coverband

Café Koornmarkt

17.00 – 01.00 uur Foodtruckfestival
17:00 – 20:30 uur Vinyl DJ Rogier
21.00 – 22.00 uur The 90’s are back DJ team
22.00 – 22.30 uur T-SPOON
22.30 – 23.30 uur The 90’s are back DJ team
23.30 – 00.00 uur 2 Brothers on the 4th Floor
00.00 – 01.00 uur The 90’s are back DJ team

Zondag 4 september

Rondom de Zijl

10.00 – 12.00 uur Kerkdienst en koffieconcert met band LEV
12.00 – 19.00 uur Foodtruckfestival
15.00 – 18.00 uur Adje’s Sing a long meezingfeest

Magie van de Markt

12.00 – 21.00 uur Reuzenrad
12.00 – 20.15 uur Nostalgische kermis
12.00 – 23.00 uur Foodtruckfestival
12.00 – 18.00 uur Nanny @ home
13.00 – 14.00 uur Bonifaciusband
14.30 – 15.30 uur BANT
16.00 – 17.00 uur Atmoran
17.30 – 19.00 uur Benno & The Blondies
19.00 – 20.00 uur Daniël Metz
20.00 – 21.00 uur Lytse Hille

Breedstraat

12.00 – 18.00 uur De bellenfabriek
13.30 – 16.00 uur Cool Kids Party

Door de stad

13.00 – 18.00 uur Circus Saranti: steltlopers en vuurspuwers

Oostersingel

11.00 – 19.00 uur Foodtruckfestival
12.00 – 18.00 uur Oude ambachten en kinderspellen
12.00 – 18.00 uur Ponycycle
12.00 – 18.00 uur Circus Saranti: schmink en ballonartiest
12.00 – 18.00 uur De Groen workshops en demonstraties
12.00 – 18.00 uur Bibliotheek en streekarchief
12.00 – 18.00 uur Museum Dokkum (LA BUMA)
12.00 – 18.00 uur Bungeecircus
12.00 – 18.00 uur Skateboard clinic + ramp
11.00 – 18.00 uur 3D tripping car

Diepswal

12.00 – 18.00 uur Museum Dokkum en tuin
13.00 – 17.00 uur Historisch schepen met Sterke Yerke en Pier de Plastic Jutter

De Helling

12.00 – 18.00 uur Marineschepen en rondvaarten

Oosterbolwerk

12.00 – 18.00 uur Radiografisch bestuurbare bootjes

Café Koornmarkt

13.30 – 18.00 uur Shantykorenfestival
17.00 – 19.00 uur Foodtruckfestival

Pop-up store

Openingstijden

Adres & contact

Mijn foto ontbreekt