Het is een jaarlijks terugkerend beeld; het binnenvaren van de Markol bij het podium op het Kleindiep, kort voor aanvang van een van de concerten. Aan boord enkele tientallen dolenthousiaste mensen die de middag of avond van hun leven beleven. Achter dit door Ziggo gesponsorde schip gaat een verhaal schuil van een groot hart voor de medemens en een onvoorstelbaar organisatievermogen van een aantal vrijwilligers.
Het zijn Petra en Ron Hoving die al sinds een aantal jaar zorgen dat de Markol bij de Admiraliteitsdagen doet wat het moet doen; het feest tot een beleving voor iedereen maken. Petra werkt in het dagelijks leven in het onderwijs, Ron werkt op een ingenieursbureau en is gek van alles wat met boten en schepen te maken heeft. “Dit is echt iets wat we als echtpaar doen en wat ook als echtpaar bij ons past”.
Over de Markol
De Markol -officieel MS Markol – is een schip dat afkomstig is uit Grou en eigendom van de stichting Gehandicapten Watersport Grou, die zich ten doel stelt om zonder winstoogmerk de watersportgebonden recreatie in Friesland voor mensen met een beperking te bevorderen. Het aantal vaarten, de kapiteins, de matrozen, de vrijwilligers, de catering, de afstemming met de organisatie van de Admiraliteitsdagen, het prepareren van het schip, het zijn allemaal dingen die er bij komen kijken, nog voor er gasten aan boord kunnen stappen. Petra neemt daarbij voor de Admiraliteitsdagen de organisatorische kant op haar, Ron de logistieke zaken. Sinds dit jaar hebben ze versterking gekregen van Irene Huijsjes.
Wie mag er mee aan boord?
Petra, Ron en nu Irene ook, krijgen meermaals per jaar persoonlijk de vraag of er nog iemand mee kan aan boord. Petra: “Helaas moeten we vaak mensen teleurstellen. Hoewel de Admiraliteitsdagen het festival zoveel mogelijk voor iedereen toegankelijk wil maken, is er maar beperkt ruimte en wordt er heel zorgvuldig een selectie gemaakt van instellingen die plaatsen toebedeeld krijgen op de Markol. We zorgen dat dat ieder jaar zoveel mogelijk doorwisselt zodat er zoveel mogelijk mensen aan bod komen.”
Voor de uitverkorenen is aan boord stappen van de Markol eerst vaak heel spannend. Petra: “We proberen met iedereen even te kletsen om ze op hun gemak te laten voelen. De feeststemming komt dan al gauw. Het is fantastisch iedereen zo te zien genieten, daar doe je het allemaal voor. Je geeft ze een onvergetelijk cadeau.”
Ziggo en de Markol
Vanuit Ziggo is Benny Kooistra de man die zich met toewijding inzet voor de sponsoring van de Markol tijdens de Admiraliteitsdagen. Hij woont tegenwoordig in Sneek, “maar tijdens de Admiraliteitsdagen is Dokkum mijn thuis”. Benny vertelt: “Een aanzienlijk deel van onze klanten bestaat uit zorginstellingen. De Admiraliteitsdagen bieden ons een prachtige gelegenheid om een band te smeden met de mensen aan wie we dagelijks onze producten en diensten leveren. We zijn er trots op dat onze producten en diensten een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.”
Gelijke kansen binnen de samenleving
“Echter, de uiteindelijke gebruikers van onze producten – mensen met gezondheidsproblemen, aandoeningen of beperkingen – komen we zelden tegen”, gaat Benny verder. “De aanwezigheid van de Markol tijdens de Admiraliteitsdagen stelt ons in staat om iets terug te doen voor de uitdagingen waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd en draagt bij aan het bevorderen van gelijke kansen binnen de samenleving.”
Het is wellicht om deze reden dat het verhaal van Ziggo opvalt bij talloze zorginstellingen door het hele land, zo denkt Benny. “Tijdens de Admiraliteitsdagen zijn er geen grenzen aan de mogelijkheden. Het vervult me met immense trots om van Friesland tot Limburg te vertellen over onze inzet hier.”