ajax loader

DOKKUM – Nog nooit had hij zoveel werk van een schilderij. Maandenlang werkte kunstschilder Jan Kooistra aan een sfeerbeeld van de Admiraliteitsdagen. “Al die hoofdjes, al die lichtjes, zoiets had ik nog niet eerder gemaakt”. De voldoening is dan ook extra groot, nu er geen Admiraliteitsdagen in Dokkum zijn, maar het beeld dat iedereen zich zo haarscherp herinnert, is vereeuwigd op het doek.

Kooistra maakte de schildering in het kader van het tienjarig jubileum dat de Admiraliteitsdagen dit jaar zou vieren. Als basis gebruikte hij een foto van Marit Anker, zij fotografeerde jarenlang voor en op het festival. In het bijzijn van burgemeester Johannes Kramer van gemeente Noardeast-Fryslân presenteerde Kooistra zijn werk in het weekend waarin het festival had moeten plaatsvinden aan een afvaardiging van het bestuur van de Admiraliteitsdagen. Verwonderd en verrast werd het werk bekeken, voor de gelegenheid op de Zijl in de stad. “Bijzonder passend is het dat we, nu er geen festival is, toch stil kunnen staan bij dit grootse evenement voor de regio”, aldus de burgemeester.

De tiende editie van de Admiraliteitsdagen is verschoven naar 2021. Dan vindt het maritieme festival plaats op 2, 3, 4 en 5 september. Het kunstwerk van Jan Kooistra is te bewonderen in zijn galerij aan de Diepswal in Dokkum.

Mijn foto ontbreekt

spons