fbpx
Dagen
Uren
Minuten

Admiraliteitsdagen schenkt 5000 flessen bier aan regio Noordoost Fryslân

Gerbrand Nicolai

Gerbrand Nicolai

Dit jaar zijn er geen Admiraliteitsdagen, maar schenkt de organisatie het feest uit fles aan de regio Noordoost Fryslân. Het is bedoeld als hart onder de riem aan de horeca en haar gasten nu het festival niet doorgaat. Het bier dat geschonken wordt, is de Bottelier, een toegankelijk Tripel speciaalbier. De 5000 flessen bier worden komende donderdag verspreid.

Horeca belangrijk
“De horeca is ontzettend belangrijk voor ons evenement en voor de regio. Nu de Admiraliteitsdagen niet doorgaan, willen we de horeca een hart onder de riem steken door ons nieuwste bier te schenken”, vertelt Eelke Zwart van de biercommissie. “We hopen dat het zorgt voor verbroedering in de regio en iedereen die het drinkt toch een beetje het gevoel van de Admiraliteitsdagen proeft.” De 5000 flessen bier, in horecagelegenheden van Ferwert tot aan Muntsjesyl, worden aanstaande donderdag langs gebracht. Eelke: “Zoals we dat gewend zijn staat er een team van vrijwilligers klaar dat voor elkaar te krijgen.”

Beau de Bruin van de biercommissie van de Admiraliteitsdagen

De smaak van het bier
De Bottelier is in samenwerking met Tim Cuperus van Brouwerij Dockum gebrouwen ter ere van het 10-jarige jubileum van de Admiraliteitsdagen in 2020. Albert Heijn Dokkum en Damwâld liet meteen weten een serie bier in te willen kopen nadat de eerste 5000 flessen gratis zijn uitgegeven aan horecagelegenheden in Noordoost Fryslân. “Geweldig dat onze sponsoren meegaan in onze plannen”, aldus Eelke. Het bier is een knipoog naar de Friesche Pinas, het Admiraliteitsbier van 2019. “We hebben dezelfde soort hop toegepast in het recept, dat maakt de bieren familie van elkaar”, vertelt Beau de Bruin van de biercommissie van de Admiraliteitsdagen. Toch is de smaak totaal anders. “De Bottelier is een heel toegankelijk bier en minder bitter dan de Friesche Pinas. De zoete smaak van de Tripel verleidt je tot nog een biertje… En nog een…”

De Bottelier
Het was eind 16e eeuw toen de Admiraliteit in Dokkum werd gevestigd. De admiraliteit zorgde voor veiligheid en geborgenheid van de hele kustregio van Fryslân en Groningen. Ieder jaar, in het eerste weekend van september, wordt er in Dokkum stilgestaan bij deze roemruchte periode met de Admiraliteitsdagen. De bottelier was in de tijd van de Admiraliteit aan boord verantwoordelijk voor de proviand en drankvoorraad; een cruciale rol. Een potje bier was vroeger een belangrijk onderdeel van de soldij, gezonder dan water, een belangrijke vredestichter en bovendien een prima manier om liefdes te vergeten. Beau zelf heeft zich dermate geïdentificeerd met de bottelier, dat het zijn hoofd is dat prijkt op het etiket. “Het maakt me enorm trots dat we dit als biercommissie onder de vlag van de Admiraliteitsdagen hebben kunnen ontwikkelen. Van alles wat er niet doorgaat, kunnen we dit toch onder de mensen brengen, zo kunnen we ondanks de crisis met elkaar proosten!”

Het brouwen en het schenken van het bier wordt mede mogelijk gemaakt door Bouwerij Dockum, Albert Heijn Dokkum en Damwâld en vele vrijwilligers van de Admiraliteitsdagen. De Bottelier: 9% alcohol.

Geen nieuws missen? Volg:

Mijn foto ontbreekt