fbpx
Dagen
Uren
Minuten

Opnieuw beurtvaart tussen Leeuwarden en Dokkum

Gerbrand Nicolai

Gerbrand Nicolai

Het wordt terug mogelijk om per schip tussen Dokkum en Leeuwarden te reizen. Gedurende de Admiraliteitsdagen brengt de Stânfries X de beurtvaart tijdelijk terug tot leven. Het gaat om twee betaalde vaarten voor passagiers en goederen

 

Het project is een samenwerking tussen Museumhaven Leeuwarden en Admiraliteitsdagen Dokkum.

Hoe het begon

Vanaf de tweede helft negentiende eeuw tot halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw onderhielden schepen van Rederij Stânfries (voor 1933 onder de naam Saint- Martin) in Leeuwarden de beurtvaart binnen en buiten Friesland. De beurtvaart voorzag in gereguleerde handel op vaste trajecten tegen vaste prijzen voor goederen, dieren en mensen.

De 25 schepen van de rederij droegen namen als Dokkum I, Drachten III en Franeker V; het hoofdkantoor zetelde aan de Leeuwarder Willemskade en ook in Dokkum had de rederij al vanaf 1880 een eigen kantoor. Met de opkomst van de vrachtwagen verloor de beurtvaart na de Tweede Wereldoorlog haar betekenis en werd het stiller op het water en op de kades.

De voormalige beurtvaarder Stânfries X, eigendom van Stichting Museumhaven Leeuwarden, pakt de draad van de beurtvaart weer op van Leeuwarden naar Dokkum en terug. De twee handelsvaarten worden gehouden ter ere van de Admiraliteitsdagen Dokkum die van donderdag 5 tot en met zondag 8 september worden gehouden.

Fietsen en gin mee

De imposante beurtvaarder meert af aan de oostzijde van het Dokkumer Grootdiep, tegen De Zijl. Op zondag 1 september vaart Stânfries X van Leeuwarden naar Dokkum en op woensdag 11 september weer terug. Beide reizen staan in het teken het betaalde vervoer van goederen en personen, per reis kunnen maximaal twaalf personen mee. Ook is er ruimte om fietsen mee te nemen en kunnen bedrijven goederen laten vervoeren. Zo verscheept Distilleerderij Boomsma haar speciale Admiraliteits-gin naar het maritieme festival. Een tussenstop in Burdaard is mogelijk bij aanbod van goederen.

Op woensdag 4 september wordt een speciale middag voor lager onderwijs georganiseerd aan boord van Stânfries X. Tijdens de Admiraliteitsdagen is het schip op vaste tijdstippen opengesteld voor publiek. Op woensdag 11 september vertrekt de beurtvaarder voor de terugreis naar Leeuwarden met onder andere garnalen van het Wad van de kotters WL8 en LO17, drie speciaalbieren van Kald Kletske van Brouwerij Dockum en Wilhelmina pepermunt van Fortuyn.

Bron: https://nieuwedockumercourant.nl/artikel/1032547/opnieuw-beurtvaart-tussen-leeuwarden-en-dokkum.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Geen nieuws missen? Volg:

Mijn foto ontbreekt