fbpx
Dagen
Uren
Minuten

Improvisatietheater en straattheater op Admiraliteitsdagen

Gerbrand Nicolai

Gerbrand Nicolai

Het straattheater van de Admiraliteitsdagen blijft niet bij een dag dit jaar. Bezoekers van het festival kunnen twee dagen vol historisch spel onder de bezielende leiding van Ruth Hanemaayer verwachten. Op de vrijdagmiddag is er improvisatietheater waar iedereen aan mee kan doen, zaterdag wordt op historische plekken in de stad de geschiedenis van Dokkum nagespeeld.

Vrijdag, van 15.30 tot 17.00 uur: improvisatietheater

De vloer op op de Markt!

Ruth: “Op vrijdagmiddag beginnen we met straattheater op de Markt, waar we een groot improvisatietheater van willen maken. Hier komt niet alleen de geschiedenis van Dokkum, maar van de hele regio naar voren. Iedereen mag meedoen. Ik zorg voor de nodige attributen, kleding en ben er natuurlijk bij om aanwijzingen te geven en het spel te begeleiden. Het allerleukste: we spelen in groepjes improvisatietoneel en heuse rechters beoordelen het spel. Als het publiek enthousiast is, mogen zij met bloemen gooien. Is het publiek het niet eens met de rechter, dan mogen ze met natte sponzen naar hem gooien. Wat we dan gaan spelen? Stel je voor, Dokkum wordt aangevallen, maar je kanon doet het niet. Of de Granaat wordt gestolen. Of het is 1797 en het Kollumer Oproer gaat los. Speel het maar uit!”

Zaterdag, van 11.00 tot 16.30 uur: straattheater

Historie herleeft in de stad!

Op zaterdag is er op verschillende historische plekken in de stad straattheater. Ruth: “Bij de vier toegangen naar de binnenstad staan poortwachters die je naar het straattheater leiden. Door de hele stad vind je een aantal gidsen, die vanaf hun keukentrapje op een ludieke manier vertellen over de geschiedenis en je de juiste weg wijzen naar het straattheater. Loop je door de Wortelhaven, dan loop je door de armste wijk van Dokkum van vroeger. Hier waste men zich in de sloot, die ze ook gebruikten als toilet. 15 acteurs laten dat verleden herleven. In de Koekebakkerssteeg lopen schaatsers die het keerpunt van de Elfstedentocht aan het zoeken zijn; ook die geschiedenis nemen we mee in het straattheater. Tussen de Grote Kerk en de Rooms Katholieke Kerk kom je monniken tegen bij de eeuwenoude moerbeiboom. Op de Markt spelen kinderen het leven in en rond het weeshuis dat daar vroeger was na. Ze huppelen, hinkelen en hoepelen tussen het publiek door maar worden zo nu en dan ook streng toegesproken of teruggefloten door de weeshuismoeder. Op de hoek van de Boterstraat en Op de Fetze was in vroeger tijden een kroeg, waar de zeemannen naartoe gingen als ze van het schip kwamen, nog voor ze naar huis gingen. Vrouwen van lichte zeden vermaakten hun daar. Die bar vind je daar deze zaterdagmiddag terug. Bij Museum Dokkum op de Diepswal kom je Admiralen tegen en loop je de kans geronseld te worden, ze zoeken daar namelijk naar geschikte zeelui. Zelfs op de rondvaartboot kun je een Admiraal tegen het lijf lopen!”

Over Ruth Hanemaayer

Ruth Hanemaayer is met haar bedrijf De Pionier Theatercreaties geen onbekende in Dokkum en de regio. Ze was ze betrokken bij de musical David, Hemelse Liefde in Dokkum, de Passie in Feanwâlden en zette onlangs theaterbeleving Het Diner van Herman Koch op in de IJsherberg. Een eigen geschreven musical met uitvoering in november staat op het programma. Ruth geeft daarnaast theaterles aan zo’n 60 kinderen en jongeren in Dokkum, Feanwâlden en Ferwert.

De passie voor theater begon toen ze 16 was. Nergens blonk ze op school naar eigen zeggen echt in uit, totdat er een docent was die zei ‘jij kunt leuk acteren! “Dat ontbrandde een vlammetje in mij”, aldus Ruth Hanemaayer. “Ik was best wel een verlegen meisje, maar theater lag me goed. Het was goed dat die docent me er warm voor wist te maken.” Haar eerste project werd een groep 8 musical van een nichtje die ze regisseerde. “Sindsdien is het een beetje uit de hand gelopen”, omschrijft ze zelf. Combineerde ze eerst haar theateractiviteiten nog met een baan in het onderwijs; sinds 3 jaar richt ze zich volledig op de theaterwereld met haar bedrijf De Pionier Theatercreaties. “Die naam past bij me, ik voel me ook echt een pionier. Ergens vol in gaan, waarbij ik wel het onderwerp en de richting al weet, maar ik het verder met de mensen wil creëren om samen tot het eindresultaat te komen.”

Nu staat ze aan de vooravond van twee dagen straattheater voor de Admiraliteitsdagen, in haar eigen stad. “Natuurlijk kende ik het straattheater van de Admiraliteitsdagen zoals het was. Prachtig hoe ze dat altijd deden. En altijd had ik zoiets van ‘dat zou ik ook wel willen, als Dokkumse’. Dit jaar kreeg ik de kans en daar ben ik, ook weer als een pionier, vol ingegaan. Ik doe dat natuurlijk niet alleen. Ik krijg enorm veel hulp van onder andere Klaas van der Galiën, Tiny Reitsma, en Renske Prins en zoek graag de samenwerking met andere partijen. Met elkaar is een programma vol vermaak samengesteld, verdeeld over twee dagen.”

Nieuwe plannen voor Dokkum

Na een korte voorbereidingstijd is het op 6 en 7 september zover. Ondertussen broedt Ruth op alweer nieuwe plannen: “Ik zie zoveel mogelijkheden in Dokkum, ook buiten de Admiraliteitsdagen. Hoe leuk zou het zijn om in het toeristenseizoen bijvoorbeeld iedere week een voorstelling te doen, als onderdeel van een route door de stad. Of een grote picknick op de Markt tijdens een theaterspektakel! En het water, daar zie ik ook kansen. Midden in de zomer op een groot ponton een voorstelling met muziek en dans. Die levendigheid die we in de stad hebben tijdens de Admiraliteitsdagen, die is Dokkum ook de rest van het seizoen waard.”

Naast het improvisatietheater en straattheater zijn er op de Admiraliteitsdagen spectaculaire activiteiten met de Challenge of the Admiraal, historische schepen waaronder de Stânfries X, en is een muziekprogramma met onder andere Racoon en Davin Michelle en een foodfestival met een eigen bier; de Friesche Pinas. De negende editie van de Admiraliteitsdagen vinden plaats op 5, 6, 7 en 8 september in Dokkum.

Geen nieuws missen? Volg:

Mijn foto ontbreekt