fbpx
Dagen
Uren
Minuten

Drie podia op Admiraliteitsdagen Dokkum

Gerbrand Nicolai

Gerbrand Nicolai

Dokkum telt dit jaar maar liefst drie muziekpodia tijdens de Admiraliteitsdagen. Naast het hoofdpodium op de Zijl is er dit jaar een volwaardige programmering op de Markt en een extra podium op de Breedstraat.

“Vorig jaar moesten we veiligheidshalve de toestroom van publiek naar de Zijl stopzetten”, zegt Willem Verbeek, producent en voorzitter van de muziekcommissie. “Nu we op de Markt dit jaar ook een volwaardige programmering hebben staan, met onder andere Alle Hens Aan Dek op vrijdag 7 september, verwachten we dat het ook daar al gauw druk gaat worden. Het derde podium op de Breedstraat moet ervoor zorgen dat het publiek zich gemakkelijker kan verspreiden en zich overal in de stad kan vermaken met goede muziek.”

De verschillende podia bieden met elkaar een zeer gevarieerd muziekprogramma. Verbeek: “Op de Zijl staan traditiegetrouw de hoofdartiesten, met dit jaar onder andere Waylon en André Hazes. Op de Markt zie je naast Alle Hens Aan Dek artiesten als Maan, Kraantje Pappie en The Cool Quest. De Breedstraat biedt plaats aan korpsen, shantykoren en optredens van muziekschool Opus3. Op zaterdagavond staat daar het programma ‘Het grote café aan de haven’ met bekende en minder bekende Nederlandstalige artiesten. Met de Night of the Praams, een koffieconcert en Adje’s meezingconcert daaromheen geprogrammeerd, is er aan ieders muzieksmaak gedacht.”

De Dokkumer Admiraliteitsdagen zijn in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een van de grotere festivals van Noord-Nederland. Gemiddeld komen er deze vier dagen zo’n 50.000 à 60.000 bezoekers naar Dokkum. Er zijn de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Zo hangen overal in de stad toezichtcamera’s en staan de veiligheidsdiensten continu in contact met elkaar. Verbeek: “Samen met de hulpdiensten staan we 24/7 paraat, zichtbaar en onzichtbaar. Van EHBO’ers in bootjes onder de Zijl tot meer uitgezette looproutes om de mensen meer te kunnen ‘sturen’ als het druk wordt. Aan alles is gedacht.”

Dat groter worden gaat vanzelf, dat overkomt je”

Verbeek zag de groei van de Admiraliteitsdagen al vanaf het begin af aan aankomen: “Het groepje mensen wordt groter, sponsoren bieden zich aan, en het verplaatsen van het podium zorgde ervoor dat nog meer mensen van de unieke sfeer kwamen genieten. Meer publiek vraagt om een bredere programmering op verschillende podia. Dan kom je in logistieke processen terecht. Veiligheid wordt een groter aandachtspunt, licht en geluid worden steeds professioneler. Er is nog geen jaar geweest waarin we het draaiboek van de vorige editie konden aanhouden. Dat groter worden gaat vanzelf, dat overkomt je.”

De toekomst
Hoe het in de toekomst komt met de Admiraliteitsdagen? Verbeek: “De kunst is volgens mij ervoor te waken dat het niet gewoon wordt, maar dat we tegelijk zorgen dat we dicht bij de basis blijven. De kracht van dit evenement blijft dat het vrij toegankelijk is voor iedereen. Dat geeft heel veel mensen die anders nooit naar zo’n festival zouden kunnen, de kans het wel mee te maken. Dat hebben we te danken aan alle ondernemers in de regio die dit feest mogelijk maken, samen met de vrijwilligers die dit met elkaar opzetten. Een van de drijvende krachten achter de organisatie van de Admiraliteitsdagen is de club mensen waar je enorm veel energie van krijgt. Met elkaar wordt het festival gedragen. Het is een feestje om aan mee te werken.”

‘What the f*ck is dít dan’
Willem Verbeek over de Admiraliteitsdagen: “Ik doe de productie van best veel festivals en evenementen, maar de Admiraliteitsdagen in Dokkum hebben iets speciaals voor mij. Dat komt misschien omdat ik uit de buurt kom, maar we merken het ook aan artiesten die hier komen. Toen de jongens van Di-Rect via de Wortelhaven het podium voor het eerst zagen in 2016, zeiden ze echt letterlijk ‘what the f*ck is dít dan’. Een podium en setting zoals hier, dat vind je echt nergens anders. Wie herinnert zich niet het kippenvelmoment dat Jeroen van der Boom ‘de Markol’ gewoon naar zich toe liet varen en toen direct contact maakte met de fans in de boot? Dat zoiets kon maakte ook indruk op hem. En dat zijn voor mij persoonlijk de bijzondere momenten waar ik het voor doe.”

Tekst: Thea van der Schaaf
Foto: Marit Anker

Geen nieuws missen? Volg:

Mijn foto ontbreekt